Første gang vi oplevede Thomas Kellers køkken var på Per Se i New York. Det står stadig som den største restaurantoplevelse nogensinde. Fantastisk mad hvor smag og komposition var i centrum og så en helt fantastisk service.

Nu, hvor vi så skulle til San Francisco var det tid at tage en afstikker på 5 kvarter til Napa Valley, helt præcist til den lille meget hyggelige by Yountville for at besøge stedet over alle i USA – The French Laundry. Dette er arnestedet for det moderne amerikanske køkken – hvor end ikke burgere er på menukortet.

At skaffe et bord her er ikke for børn. Man kan booke på opentable, men det er umuligt for kun enkelte borde kommer ind her. Der er kun en måde. Præcis 2 måneder før du skal bruge dit bord kl. 19 DK tid (10 CA tid) går du i gang med at ringe – husk at du skal trykke dig hele vejen igennem deres voice-responce system. Det gjorde vi så fra 4 telefoner og efter ca. 72 gange kom vi igennem og fik et bord. Kl. 17:30 – man må tage hvad man kan få.

Stedet er meget småt og der er klemt borde ind på 2 etager – vi fik et af de gode i underetagen i et side-lokale. Nydeligt.

Vi startede med et glas champagne (pænt udvalgt de havde her) og valgte så Chef’s Tasting Menu – alternativet var deres vegetarmenu så der var ikke noget reelt valg.

Vi fik:

  • “OYSTERS AND PEARLS” – “Sabayon” of Pearl Tapioca with Island Creek Oysters and White Sturgeon Caviar [Thomas Kellers ultimative signaturret. Smager så englene synger og skal opleves. Perfekt tilberedte østers på en lun topioca creme med masser af kaviar. Hvad kan gå galt?]
  • NEW CROP POTATO SALAD – Applewood Smoked Bacon, Garden Celery, Buttermilk Fried Pickles and Frisée Lettuce [En lille meget lækker bacon skive med diverse salater etc. God let starter]
  • HUDSON VALLEY MOULARD DUCK FOIE GRAS “RILLETTE” – Flowering Quince, Sicilian Pistachios, Winter Chicories and Toasted Oats [Man siger jo aldrig nej til foie gras og dette var en meget lækker en af slagsen. Dog var der for lidt. Der blev serveret den bedste “ever” brioche croisant bolle til – lun]
  • SAUTÉED FILLET OF PACIFIC YELLOWTAIL – Pickled Cauliflower, Garden Onions, Spanish Saffron Mayonnaise and Cilantro Shoots [lækker tun selv om den efter min mening havde fået for meget – det mente resten af selskabet dog ikke. Fantastiske cremer til og et lækkert blødt løg]
  • WILD SCOTTISH LANGOUSTINE “BOUDIN” – Globe Artichokes, Caramelized Crosnes, Watercress Salad and Black Winter Truffle Butter [Så er vi helt oppe i skyerne med denne ret. En slags hummer terrine som var stegt lidt som man steger en kammusling og så serveret på en smør creme af trøffel smør – og så lige en flot skive vinter trøffel ud over. Bedste nye ret jeg har smagt i flere år]
  • LIBERTY FARMS PEKIN DUCK – Ruby Beet Purée, Grapefruit “Suprêmes,” Nasturtium Leaves and Black Olive Sauce [Kraftig lækker and stegt lidt som man laver sous vide svin, men med helt sprød skind på en meget kraftig sauce]
  • “CARNAROLI RISOTTO BIOLOGICO” – “Parmigiano Reggiano,” Browned Butter and Shaved White Truffles from Alba [Mette’s favorit hun også fik på Per Se – parmesan risotto med urimeligt mange hvide trøfler – ypperlig smag]
  • “DÉGUSTATION” OF FOUR STORY HILL FARM PORK – Caramelized Garden Cabbage, French Green Lentils and “Sauce Lyonnaise” [Lækkert svin – hvad mere kan jeg sige]
  • CHARCOAL GRILLED 100 DAY DRY AGED AMERICAN WAGYU – Charred Eggplant “Béchamel,” Matsutake Mushrooms, Crispy Garden Broccoli and “Steak Sauce” [flot kød, men måske unødvendigt at de her brugte Wagyu kød. Men helt igennem flot ret]
  • ANDANTE DAIRY “MÉLANGE” – Black Mission Fig Marmalade, Garden Fennel, Toasted Pine Nuts and Aged Balsamic Vinegar [aftenens skuffelse – ikke værd at skrive mere om]
  • ASSORTMENT OF DESSERTS – Fruit, Ice Cream, Chocolate and Candies [Det helt store dessertudvalg – en flot tur rundt i Thomas Kellers berømte desserter med enkelte nyheder]

Menuen koster 295 USD og så kommer diverse til – f.eks. skal man lige rive 175 USD ekstra hvis man vil have risottoen, 75 USD for den store kaviar omgang (som vi ikke prøvede), 100 USD til Wagyu kødet, 40 USD til foie gras – så det løber hurtigt op i næsten det dobbelte hvis man giver den gas.

Alt i alt en madmæssig omgang velsmag som man ikke får ret mange steder. Det var bare fantastisk. Enkelte smuttere, men en smutter her betyder at den var en super ret på en dansk 1-stjernet restaurant. Servicen var god og diskret, men en anelse rutinepræget. Måske fordi de her kører med at service er med i prisen.

Så er du på nogen måde i nordamerika så kan jeg kun anbefale at stoppe op i Yountville – det er pengene og oplevelsen værd.

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *