Ingen jul uden småkager. Her er vores favoritter: Vaniliekranse, fedtebrød og chokosnitter. Specielt fedtebrødende er stærkt vanedannende og vi måtte lave flere batches i år da vi hurtigt fik udsolgt.
Vaniliekranse
- 1 vanilijestang
- 180 g. sukker
- 200 g. smør
- 1 æg
- 75 g. mandler
- 250 g. hvedemel
Tag smørret ud af køleskabet i god tid, så det har stuetemperatur, når du går i gang. Forvarm ovnen til 200 grader. Blend mandler i foodprocessor. Rør vaniljekorn sammen med lidt sukker. Tilsæt sukker, vanilliesukker, det bløde smør, æg og mel i food processoren. Kom dejen i en stofsprøjtepose med stjernetylle på ca. 10 mm og sprøjt den straks ud i kranse med en diameter på ca. 5 cm på en bageplade med bagepapir. Lad der være lidt mellemrum imellem kagerne, så de ikke flyder sammen under bagningen. Bag vaniljekransene i ovnen i 10-12 minutter til de er let gyldne. Lad småkagerne køle af på en bagerist, og opbevar dem i en tætsluttende beholder.
Fedtebrød
- 200 g mel (3 ½ dl)
- 1/4 tsk hjortetakssalt
- 200 g blødt smør
- 125 g kokosmel (ca. 3 dl)
- 125 g sukker (1 ½ dl)
- 225 g flormelis
- 3-4 spsk rom
Bland mel og hjortetakssalt og findel fedtstoffet heri.Tilsæt kokosmel og sukker og ælt hurtigt dejen sammen. Rul dejen i tommelfingertykke stænger, tryk dem lidt fladere.
Bag stængerne ved 200 grader i ca. 10 min.
Rør glasur af flormelis og rom samt lidt vand til passende konsistens.
Glasér stængerne, mens de endnu er varme, skær dem herefter i skrå snitter.
Chokosnitter
- 100 g blødt smør
- 85 g sukker (ca. 1 dl)
- 2 spsk lys sirup
- 125 g hvedemel (ca. 2 dl)
- 2 1⁄2 spsk kakao
- 1 tsk vaniljesukker
- 1⁄2 tsk natron
Pisk smør, sukker og sirup lyst og luftigt. Vend mel, kakao, vaniljesukker og natron (drysset gennem en sigte) i dejen og pisk det så det smuldrer. Hæld dejen ud på bordet og saml den. Del dejen i to og rul hver portion ud til en stang 35-40 cm lang. Læg dem på en plade med bagepapir og tryk dem let flade og bag dem midt i ovnen ved 175C i ca 20 minutter. Lad stængerne køle let af på bagepladen og skær dem i skrå snitter. Lad chokoladesnitterne køle af på en bagerist.
Pebernødder
Denne opskrift er en variation af den originale opskrift fra Den Gamle By i Aarhus. Pebernødder er en af de ældste typer af bagværk fra Danmark og kan spores tilbage til 1400-tallet.
- 375 g. mel
- 175 g. smør
- 1 æg
- 1,5 dl. brun farin
- 1,5 dl. sukker
- 2 tsk. friskkværnet peber
- 1 tsk. kanel
- 1/2 tsk. potaske udrørt i 1 spsk koldt vand
Smørret smuldres i melet og de øvrige ingredienser tilsættes. Æltes og trilles til lange findertykke pølser der skæres i små stykker. ca. 1cm brede. Rulles og stilles på bagepapir på en bageplade med 3 cm mellem hver nød.
Bages ved 180C varmluft i ca 13 min.
Drømme
Dette er en gammel opskrift som jeg har fra min mormor som min mor lavede hvert år til jul.
- 300 g mel
- 250 g smør
- 6 spsk sukker
- Pynt: Sammenpisket æg, tesukker og hakkede mandler
Delene æltes til en fast masse, der opbevares køligt. Rulles til små kugler, der klemmes flade med en gaffel på kryds og tværs. Dyppes i æg og derefter i en blanding af tesukker og hakkede mandler. Bages i en middelvarm ovn (ca. 170 grader) ca. 10 min. (2×5).
Klejner
Den første småkage min mor altid lavede mod jul var klejner da de (ligesom vaniljekranse) skal stå og hvile så smagen kan brede sig i hele småkagen. Så vent lige en uge med at spise dem her.
- ½ kg mel
- 100 g smør el.margarine
- 150 g melis
- 2 æg
- ½ dl mælk
- 1½ tsk. kardemomme
- 1 knsp. hjortetaksalt
- palmin til kogning
Melis, æg, hjortetaksalt og kardemomme røres sammen. Fedtstoffet knibes i. Tilsæt mælk og mel og ælt grundigt. Lad dejen hvile 5-10 min. før udrulning så tyndt som muligt. Skær den ud med klejnespore med ridse i midten til vridningen. Koges i den varme palmin og lægges på fedtsugende papir.