Denne opskrift er baseret på Heston Blumenthal’s berømte opskrift. Ideen er at ens smagssans hurtigt begynder og kede sig. Derfor er denne blomkåls risotto lavet så der er mange teksturer og varianter af blomkålet og man kan kalde det et studie i at bruge en grønsag helt.

Ingredienser:

 • 1 stort blomkålshoved, med lidt blade på
 • 2 løg
 • Smør
 • 1 bundt hakket purløg
 • 2 spsk. Mascarpone
 • Cacao pulver
 • 2 dl risotto ris
 • 5 spsk olivenolie
 • salt, peber

Blomkål:
1 pæn buket fjernes først – den skal bruges tørret. Herefter deles blomkålet ved først med en kniv at fjerne de yderste helt små buketter (5-8mm i diameter), så der er ca. 4 dl. af disse små buketter. Herefter fjernes stokken, som soigneres til en pæn cylinder. De grove dele og bladene tages fra og resten skæres i grove tern til fonden.

Tørret:
1 buket af blomkålen skæres over på midten og på en mandolin skæres papirstynde skiver. Disse fordeles på bagepapir og tørres helt sprøde i ovnen ved 60C.

Fond:
75 g. Smør, 2 hakkede løg, 3 dele blomkål og steg til blødt uden det får farve.. Dæk med koldt vand og bring i kog i 20 min. Put mere blomkål og blade i. Lad hvile 20 min. Sies.

Creme:
50 g. brunet smør, 4 dl. rå helt små blomkål buketter til det er karameliseret 10-15 min. Blendes med 25 g. smør og mælk til det får en cremet konsistens.

Skiver:
Skær tynde skiver af roden på en mandolin og udstik dem i tynde ringe. Brug 5-6 til en cirkel. og dæk med film.

Risotto:
Hak et løg og steg det i olien med risene i 3-4 min. Herefter hældes fonden på lidt efter lidt. Fonden som skal være kogende. Når den er færdig puttes 3 spsk af blomkåls cremen i sammen med maskapone og til sidst purløg og revet parmasan og smør. Lad hvile 5 min.

Anretning:
En klump risotto, så skiverne over. Cremen skummes i en blender og fordeles rundt om risottoen. Øverst de tørrede skiver og cacao drysses over.

Join the Conversation

2 Comments

 1. Smuk ret…kan dog ikke gennemskue hvordan blomkålen har fået den mørkrfarve i de tynde ringe samt tern ovenpå risottoen?
  Kan du løfte sløret for det?

  1. Det er ved at være noget tid siden jeg lavede den men den gyldne farve blomkålen har kommer fra tørringen i ovnen. Måske var jeg bare heldig 🙂

   — Jens

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *